Zelena čistka Podsused 2017

Na Dan planeta Zemlje 22. travnja 2017., BIOM i Sindikat biciklista, uz suradnju udruge EKO-2000, organizirali su akciju čišćenja divljeg odlagališta otpada u Podsusedu, kod ušća potoka Dôlje u Savu.
Taj dio Save, sjeverno od Podsusedskog mosta, pripada Natura 2000 mreži i važno je područje za vrste i stanišne tipove.
Odabrana lokacija također je dio predložene pješačko-biciklističke staze prema Zaprešiću. Od izuzetnog je značaja za povezivanje Zagreba i Zagrebačke županije na zapadu i kao cikloturistička ruta s velikim potencijalom. Staza uz Savu je i alternativa Aleji Bologne, trenutno jedinoj prometnoj poveznici koja pješacima i biciklistima ne omogućava sigurno kretanje.
Postavljanjem putokaza na početku staze simbolično smo ju otvorili i skrenuli pozornost javnosti i nadležnima o nužnosti njezinog što skorijeg uređenja.
40-tak okupljenih građana, među kojima su se našli i oni najmlađi - Odred izviđača Podsused, prikupili su količinu raznog otpada dostatnu za napuniti više od dva kamiona zagrebačke Čistoće.
Sudionike smo nagradili reflektirajućim trakicama koje su izradili učenici Srednje strukovne škole iz Varaždina u sklopu projekta "Sjajim u mraku", a kojeg zajednički provode Udruga "Varaždinski biciklisti" i Sindikat biciklista uz potporu MUP-a.
Lijepo vrijeme koje nas je poslužilo iskoristili smo nakon toga za šetnju od ušća potoka Dôlje do ušća rijeke Krapine u Savu uz promatranje ptica pod vodstvom BIOM-a.
12 sudionika akcije nastavilo je dalje biciklima put Zaprešića i natrag prema Zagrebu trasom ukinute pruge Zagrepčanima omiljenog vlaka Samoborček, koja završava kod nekadašnjeg "Samoborskog kolodvora" u Adžijinoj ulici u Zagrebu.
Idejni prijedlog prenamjene navedene trase u biciklističku rekreativno-memorijalnu magistralu Samoborček izradili su udruga Sindikat biciklista i Društvo arhitekata Zagreba 2013.god.
Akciju je podržao i HŽPP osiguravši besplatan prijevoz vlakom bicikala za dolazak na lokaciju čišćenja.
Hvala svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos čistijem okolišu!
Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš

IZVORI:
SINDIKAT BICIKLISTA
NEPOZNATI ZAGREB

Fotke: Martina. (Nepoznati Zagreb)


W3.CSS